X Menu sluiten

Taal

Nieuw virtueel preventieprogramma in Risk Factory moet kinderen weerbaar maken tegen shame-sexting

Op 16 september lanceren het ministerie van Justitie en Veiligheid en Risk Factories Limburg-Noord, Twente en Midden- en West-Brabant (onderdeel van de gelijknamige veiligheidsregio's) een nieuw virtueel programma dat jongeren in de leeftijd van 11 en 12 jaar weerbaar moet maken tegen shame-sexting. Paul Gelton, directeur Veiligheidsregio's, Crisisbeheersing en Meldkamer van het ministerie van Justitie en Veiligheid verrichte in Venlo de openingshandeling, samen met groep 8 leerlingen. In Twente maakten de leerlingen al bij de start van het nieuwe schooljaar kennis met dit nieuwe scenario.  

Dat jongeren grootverbruikers zijn van mobiele telefoons en social media is geen nieuws. Aan dat gebruik kleven echter ook risico's, waaronder shame-sexting: het maken en/of verspreiden van seksueel getinte foto’s of filmpjes zonder toestemming. Dat begint al op jonge leeftijd. 10% van alle leerlingen van groep 7 of 8 in het basisonderwijs heeft weleens een sexy foto van zichzelf naar iemand anders gestuurd. En dat percentage stijgt naarmate jongeren ouder worden. Op zich is daar niks mis mee. Het hoort bij de seksuele ontwikkeling. Maar als beelden ongewenst verspreid worden, zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Cyberpesten, afpersing (sextortion), een verstoord zelfbeeld maar ook blijvende imagoschade doordat beelden nog lang online te vinden zijn, zijn voorbeelden van de gevolgen van shame-sexting. In sommige situaties is de impact voor het slachtoffer zelfs zo groot, dat het leidt tot zelfdoding.  

Leren door beleven
Voor het ministerie van Justitie en Veiligheid was de groei van het aantal melding van shame-sexting aanleiding om na te denken over een preventieprogramma. Samen met de JenV Hub, de Nationale Politie en de GGD is een innovatief programma ontwikkeld dat kinderen al op relatief jonge leeftijd bewust moet maken van de risico's van (shame-)sexting en de impact daarvan. Het resultaat is een Virtual Reality (VR) game, ontwikkelt samen met Warp VR, die leerlingen vanaf dit nieuwe schooljaar beleven in de Risk Factory Twente. Vanaf 16 september ook in de Risk Factory in Limburg-Noord (Venlo) en vanaf 1 januari in Midden- en West Brabant (Geertruidenberg).  

 In de Risk Factory Twente stappen leerlingen van groep 8 door middel van een VR-bril in een online wereld die lijkt op hun dagelijkse leven. In die wereld komen zij voor diverse dilemma's te staan die hen bewust maakt van hun online houding en gedrag en de risico's van het versturen van naaktfoto's of -video's. Ook krijgen ze spelenderwijs handvaten aangereikt hoe te handelen als zijzelf of vrienden het slachtoffer worden van shame-sexting.