X Menu sluiten

Taal

Grootschalige Duits-Nederlandse rampenoefening op de Twente Safety Campus

Op 2 oktober vond op de Twente Safety Campus, een unieke grensoverschrijdende rampenoefening plaats. In samenwerking met Nederlandse en Duitse hulpdiensten werd een grootschalig scenario beoefend, gericht op het versterken van de samenwerking en afstemming tussen de hulpdiensten van beide landen.

Leren door te doen
In het oefenscenario werd eerst een fictieve ramp gesimuleerd op Duits grondgebied, waarbij de Nederlandse hulpdiensten volgens het Duitse Massenanfall von Verletzten (MANV)-systeem werkten. Later in de middag werd het scenario omgekeerd, met een ramp op Nederlands grondgebied, waarbij de Duitse hulpdiensten volgens het Nederlandse Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB)-systeem opereerden. Dit stelde de hulpverleners in staat om vertrouwd te raken met elkaars procedures en werkwijzen, wat essentieel is voor de effectieve samenwerking tijdens echte grensoverschrijdende incidenten.

Deelnemende organisaties
Meer dan 80 zorgprofessionals, 30 trauma-acteurs en 20 voertuigen namen deel aan de oefening, waaronder de traumahelikopter van ADAC ‘Christoph Europa 2’. De oefening werd georganiseerd door Veiligheidsregio Twente, Veiligheidsregio Noord-Oost-Gelderland, Kreis Borken, Landkreis Grafschaft Bentheim, Witte Kruis, Ambulance Oost en Bureau Acute Zorg Euregio. Naast deze organisaties deden onder andere Medisch Spectrum Twente, het Rode Kruis, de Feuerwehr- und Rettungsdienstakademie Bocholt, ADAC Luftrettung, de brandweer Gronau, de brandweer Grafschaft Bentheim, Klinikum Westmünsterland en politie Borken mee aan de oefening.

Intensieve samenwerking
Deze oefening is onderdeel van een langdurige en unieke samenwerking tussen de regio’s Twente, de Oost-Achterhoek en de Duitse grensregio’s Borken en Grafschaft Bentheim. Al meer dan 20 jaar werken deze regio’s nauw samen op het gebied van ambulancezorg en geneeskundige rampenbestrijding. Zo volgt deze oefening twee Nederlands-Duitse rampsimulaties op die in 2023 en 2024 georganiseerd werden. 

David Bornebroek, directeur van de Twente Safety Campus, benadrukt: "Het is geweldig om te zien dat de Twente Safety Campus als locatie wordt gebruikt voor deze grensoverschrijdende oefening. Dit versterkt de samenwerking tussen de hulpdiensten en is belangrijk voor de veiligheid van onze regio."

De oefening op 2 oktober heeft wederom bewezen hoe belangrijk het is om over grenzen heen samen te werken. De samenwerking tussen verschillende hulpverleningsdiensten is cruciaal voor het verbeteren van de veiligheid en de voorbereiding op grensoverschrijdende rampen.