X Menu sluiten

Taal

Jongeren weerbaar maken tegen criminaliteit: Wat doe jij voor een vriend?

Weerbaarder maken van de jeugd
Risk Factory Twente heeft in samenwerking met de gemeente Enschede (project Preventie met Gezag), jongerenwerkers uit Glanerbrug en de Rabobank Twente-Achterhoek een speciaal scenario ontwikkeld voor jongeren in groep 8 uit Glanerbrug en Enschede Oost. Dit scenario ‘Wat doe jij voor een vriend?’ helpt jongeren om “nee” te zeggen tegen verzoeken die op het eerste oog onschuldig lijken, maar hen uiteindelijk langzaam de criminaliteit in kunnen trekken.

 

Jongerenwerkers aan zet
Vorige week ontvingen we alle scholen (196 leerlingen) uit Glanerbrug en Enschede Oost op de Risk Factory. Speciaal voor hen begeleidden de jongerenwerkers van Noaberkracht Twente en Alifa het programma. Zij zijn vertrouwde gezichten en staan klaar voor de jongeren. Ze komen langs op scholen, zijn bereikbaar voor een praatje of helpen de jeugd bij serieuze vraagstukken  of problemen. Al bij binnenkomst werden de jongerenwerkers ontvangen met een brede glimlach van herkenning. Hun rol is belangrijk: de jongeren weten dat ze hen kunnen vertrouwen en dat ze altijd bij hen terecht kunnen.

 

 

“Nee” blijven zeggen
Het scenario werkt met herkenbare situaties en praktische oefeningen. Eerst gaan de jongeren aan de slag met een aantal stellingen. Ze denken na over hun keuzes en bespreken hoe ze zich zouden gedragen in lastige situaties. Daarna oefenen ze met “nee” zeggen in een uitdagende oefening: een vriend(in) probeert hen over te halen hun pinpas uit te lenen. Het doel? Stevig in je schoenen staan en volhouden dat je “nee” zegt, hoe groot de druk ook is.

 

De geldezel
Om de leerlingen nog meer inzicht te geven, wordt het verhaal van Luc getoond in een korte film. Luc dacht snel geld te kunnen verdienen door als geldezel op te treden voor een ‘goede’ vriend, maar kwam al snel in de problemen. Hij kwam in aanraking met de Politie, kan geen bankrekening meer openen tot z’n 18e en heeft moeite om het vertrouwen van z’n ouders terug te winnen. Zijn verhaal laat zien dat wat te mooi lijkt om waar te zijn, vaak ook echt te mooi is. Door deze boodschap willen we jongeren bewust maken van de verleidingen van snel geld, groepsdruk en de invloed van verkeerde vrienden.

 

Met dit scenario maken we de jongeren in Glanerbrug en Enschede Oost bewuster en weerbaarder  voor de gevaren in hun omgeving. Door “nee” te zeggen in lastige situaties blijf je trouw aan jezelf.