X Menu sluiten

Taal

Meerdaagse oefening Ambulance IJsselland

Ambulance IJsselland heeft meerdere dagen grootschalig geoefend op de Twente Safety Campus (TSC). Van een basisoefening in de trein tot een terroristische oefening in een winkelcentrum. Het kwam allemaal aan bod. Rene Kluin, instructeur en OvdG, deelt zijn ervaring met het oefenen bij ons.

Waarom de Twente Safety Campus?
Er is een aantal brandweercollega’s die ook bij de ambulancedienst werkzaam zijn. Vanuit de brandweer oefenen zij hier al en wij waren op zoek naar een locatie om echt praktisch te kunnen oefenen. Zo zijn we bij de Twente Safety Campus uitgekomen. Vijf jaar geleden was de eerste keer en nu zijn we er weer.


Mogelijkheden
Samen met medewerkers van de TSC zijn we over het terrein gelopen. We kwamen beiden met ideeën en dat hebben we samengebracht tot de scenario’s die we beoefend hebben. Voor iedereen is het uitdagend gemaakt. Zo zijn er verschillende schakelmomenten toegevoegd voor zowel de ambulancedienst als de OVD-G die ook mee oefende. Denk hierbij aan een explosie tijdens de oefening waarbij eigenveiligheid een grote rol speelt en de locatie ontruimt moet worden, of dat er tijdens een inzet met een gevaarlijke stof er rekening moet worden gehouden met het effectgebied. Zo hebben we voor iedere deelnemer wel iets bedacht.

Opbouw
In de scenario’s zit een opbouw. Er is onder andere een terroristisch scenario, maar met deze oefening starten we niet. Onze opbouw is dat de eerste oefening een basisoefening is. Daar nemen we de tijd voor, leggen we nogmaals uit hoe het ook al weer zit met verbindingen en wie waarheen moet schakelen. Bij de tweede oefening zitten bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, bij de derde oefening een terroristische aanslag en de laatste oefening is weer een basisoefening.

De opbouw vinden wij erg belangrijk, omdat onze mensen op die manier met een goed gevulde rugzak en een goed gevoel naar huis kunnen. Als de laatste oefening niet loopt, wat mogelijk is bij een lastig scenario, dan voelt het niet goed. De opbouw moet goed zijn, zodat er een goede afsluiting is.


Samenwerking
De samenwerking met de TSC ging goed. Er werd tijdens de oefeningen regelmatig gevraagd of alles naar wens was en/of ze wat voor ons konden betekenen. Van te voren hebben we aangegeven dat één scenario ons direct in de ochtend niet zo goed uit kwam en daarop is de planning toen op aangepast. Dat verliep prima!