X Menu sluiten

Taal

Pilot lesprogramma voortgezet onderwijs

Bij de pilot van ons lesprogramma voor het voortgezet onderwijs, richten wij ons op tweedejaars leerlingen. Ons doel is om hen bewust te maken van de risico's in hun dagelijks leven en hun de vaardigheden te geven om hiermee om te kunnen gaan. Net als bij het basisonderwijs bieden wij interactieve, realistische en educatieve ervaringen.

Tijdens een bezoek aan de Risk Factory Twente doorlopen leerlingen verschillende scenario's waarin ze te maken krijgen met risico's. Ze worden uitgedaagd om hun kennis en vaardigheden toe te passen om deze situaties op de beste manier aan te pakken. De ervaringen zijn zeer realistisch en interactief, waardoor leerlingen direct betrokken worden en de gevolgen van hun keuzes ervaren.

Dit lesprogramma is speciaal ontworpen om leerlingen actief te betrekken bij het onderwerp risicobewustzijn en hen de kennis en vaardigheden te geven die nodig zijn om veilige keuzes te maken. We behandelen thema's als brandveiligheid, groepsdruk, jeugdcriminaliteit en sexting. Op dit moment hebben al meer dan 1.500 leerlingen een bezoek gebracht aan onze Risk Factory, en er staan nog meer bezoeken gepland. Uit een eerste evaluatie blijkt dat de leerlingen ons gemiddeld waarderen met een 7,7. Een positief resultaat. Zeker gezien het feit dat deze doelgroep vaak in de pubertijd zit en niet altijd alles even interessant vindt.

Ons lesprogramma is niet alleen interessant voor leerlingen, maar is ook waardevol voor docenten. Door onze unieke aanpak kunnen leraren de theorie die ze in de klas behandelen verbinden met praktische situaties en voorbeelden uit het dagelijks leven. Het is dan ook geen verrassing dat 100% van de docenten een bezoek aan de Risk Factory bij andere scholen zou aanbevelen. Dit resultaat is veelbelovend.

Om het werkelijke effect van ons nieuwe lesprogramma vast te stellen, zijn we in juni gestart met een wetenschappelijk onderzoek om het leereffect aan te tonen. Meten is tenslotte weten.

De nieuwe Risk Factory wordt ook gebruikt als seminarruimte voor interne en externe seminars en bijeenkomsten. Voornamelijk op donderdag en vrijdag, maar in overleg ook op andere dagen. De bouwkundige werkzaamheden zijn afgerond en de ruimte is klaar voor gebruik. Maak er gebruik van!

Daarnaast zitten we ook niet stil bij het lesprogramma voor het basisonderwijs. We hebben meerdere begeleiders geworven die deze leerlingen gaan begeleiden. Dit is ook hard nodig, gezien onze doelstelling om volgend schooljaar 6.000 leerlingen te ontvangen. Een ander mooi resultaat is ons nieuwe internetscenario. Dit scenario verbindt de online- en offline wereld op een unieke manier, in de vorm van een escaperoom. Dit spel (gemaakt door Hackshield) is alleen te spelen in één van de drie Risk Factories in Nederland. Het scenario behandelt de veilige aanmaak van een social media profiel, vriendschapsverzoeken en cyberpesten. In Twente wordt kan dit scenario vanaf volgend schooljaar gespeeld.