X Menu sluiten

Taal

Pilot Trainingsfaciliteit Syndru

Synthetische drugs of kortweg syndru, hoe worden ze geproduceerd, wat voor gevaren gaan met de productie en opslag gepaard, hoe pak je het aan en wat is je rol?

 

Heel wat vragen en ze worden allemaal beantwoord in de nieuwe Trainingsfaciliteit Syndru op de Twente Safety Campus. De faciliteit wordt aangeboden aan politiemedewerkers in Twente en aan medewerkers van de omgevingsdiensten van Oost-Nederland. De nieuwe Trainingsfaciliteit is een initiatief van het ondermijningslab in Twente.

De training bestaat uit drie onderdelen:

  • Het eerste onderdeel gaat over herkenning en bewustwording van een drugslab door middel van VR-reality. De deelnemers doorlopen een scenario in een drugslab en worden daarbij onderwezen over de risico's die een lab met zich meebrengt.
  • Het tweede onderdeel gaat over de chemische processen die gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs.
  • Bij het derde onderdeel komt alle kennis bij elkaar en kun je het je eigen maken door middel van een fysieke opstelling. Deze opstelling is verzorgd door specialistisch team van de politie.

Doordat bij de trainingen door deelnemers van politie en omgevingsdiensten gezamenlijk worden bijgewoond vinden er ontmoetingen en 'kruisbestuiving' plaats waardoor het proces van wat je wel en niet moet doen bij het aantreffen van drugslabs wordt verbeterd. Meer kennis en kunde over de gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij de productie van syndru, evenals meer begrip over de taken en bevoegdheden van partners, zal uiteindelijk ten goede komen aan de veiligheid van het personeel ter plaatse en zal zorgen voor een effectievere afhandeling van het probleem.


Wij zijn verheugd deze training voor de politie en de omgevingsdienst te kunnen facilitairen.