Twee vrienden handelen in drugs. Een van hen gaat er vandoor met de vriendin van de ander en doodt vervolgens zijn minnares. Zij wil de geheime relatie beëindigen en tijdens een ontmoeting ontstaat een vechtpartij. Haar vriend - en zijn maat – komt de slaapkamer binnen, ziet wat er gebeurd is en beschiet zijn kameraad drie keer met een vuurwapen. Tweemaal is het raak, waardoor hij gewond op de vlucht staat en met zijn auto in botsing komt met een trein en overlijdt.
Het zijn de details van het scenario met twee plaatsen delict waar 60 forensisch onderzoekers, analisten en tactische rechercheurs van Politie Oost-Nederland zich twee dagen in vastbijten op de Twente Safety Campus. Jurgen is forensisch coördinator en samen met Paul verantwoordelijk voor de organisatie van grootschalig onderzoek en ook voor deze training. In grote lijnen wordt het praktijkgedeelte op de eerste dag behandeld, terwijl op de tweede dag vervolggesprekken met mensen van het lab plaatsvinden, intervisie een onderdeel van programma is en leerpunten besproken worden.
Kennis aanstippen
‘Met een complexe casus zijn we de training voor grootschalig onderzoek ingegaan', begint Jurgen. ‘In diverse groepjes werken de deelnemers aan dezelfde opdracht. Daarbij hebben we speciale aandacht voor de kennis over forensische lichtbronnen, het werkproces voor als we drugs aantreffen, het veiligstellen van wapens en de reconstructie van een ongeval’, legt hij verder uit. ‘Dat we onze mensen twee dagen achter elkaar samen hebben is goed voor de onderlinge samenwerking en teambuilding. Normaal gesproken werken we vanuit vier locaties verspreid over de eenheid Oost-Nederland, waardoor we elkaar niet zo vaak treffen.’
Plaatsen delict
In multi-oefengebouw 't Holthuis staat een Tesla geparkeerd. De wagen maakt deel uit van het scenario en heeft vanwege de schietpartij een kogelgat, dat minutieus wordt bekeken. Even verderop bekijken en overleggen twee forensisch onderzoekers het vuurwapen dat is gebruikt. Ondertussen lopen analisten rond om de situatie te monsteren en werkt de tactische recherche aan het opdiepen van informatie uit laptops en mobiele telefoons. Het is hun taak om de scenario's te beschrijven, de juiste vragen te stellen en overzicht te creëren.
Drone in de lucht
Het droneteam van de politie is ook aanwezig. ‘Een waardevolle en onmisbare schakel als het om onderzoek op een plaats delict gaat. Met de drone kunnen we de situatie letterlijk van bovenaf in kaart brengen', aldus Jurgen.
Na de lunch wisselen de groepen van plaats delict. Aangezien de teams werken aan identieke casussen wordt halverwege ook informatie met elkaar uitgewisseld die ze meenemen naar het vervolg in de middag. ‘Structuur is daarbij essentieel, want we komen in ons werk in de meest bijzondere en verrassende situaties terecht’, zegt Esther. Ze is vanuit haar functie als forensisch adviseur ook betrokken bij de organisatie van de tweedaagse.
Ideale oefenlocatie
Ze vertelt enthousiast: ‘De locatie waar we oefenen is prachtig. We hebben op eerdere momenten met de politie al positieve ervaringen opgedaan op de Twente Safety Campus. Het is een groot, ruim opgezet terrein met veel faciliteiten. Dat het terrein is afgesloten is een fijne bijkomstigheid, omdat we zo rustig kunnen werken. De begeleiding is ook prettig. De mensen denken actief met ons mee en hebben geholpen bij de opbouw van de trainingslocaties.’
Trainingsmogelijkheden voor hulpdiensten
David Bornebroek, directeur van de Twente Safety Campus, is blij met de terugkeer van de politie-eenheid naar het oefenterrein. 'We hebben naast uitgebreide faciliteiten en trainingsmogelijkheden voor de brandweer ook steeds meer trainingsmogelijkheden voor andere hulpdiensten, zoals de politie. De training van Politie Oost-Nederland die gericht is op forensische opsporing is daar een prachtig voorbeeld van.’