X Menu sluiten

Taal

Politieacademie traint toekomstige CPDU’S op Twente Safety Campus

Op donderdag 28 september verwelkomde de Twente Safety Campus de Politieacademie voor een bijzondere opleidingsdag van de Coördinator Plaats Delict Unit (CPDU). “De Twente Safety Campus is een praktische leeromgeving, waar we als Politieacademie realistisch kunnen oefenen” vertelt Hans, docent en forensisch onderzoeker aan de Politieacademie.

CPDU in de Forensische Opsporing
Een CPDU speelt een cruciale rol binnen de forensische opsporing. “Zij zijn verantwoordelijk voor het veiligstellen en analyseren van sporen en bewijsmateriaal op de plaats delict. Daarnaast zorgen ze voor een effectieve coördinatie van het forensisch onderzoeksteam” aldus Harry, docent en forensisch onderzoeker aan de Politieacademie. De studenten worden opgeleid door docenten van de Politieacademie en externe deskundigen.

Van theorie naar praktijk
Na een ochtend gevuld met verdieping in juridische aspecten, gaan de studenten aan de slag met praktijkoefeningen op het terrein van de Twente Safety Campus. “We werken in drie teams, die ieder twee verschillende scenario’s moeten onderzoeken. Iedere team krijgt andere voorinformatie mee, het is aan de studenten wat ze met deze context informatie doen. Interessant voor ons als docenten is of de studenten de juiste rol aannemen. Die van forensisch onderzoeker of van coördinator plaats delict” vertelt docent Hans.

Scenario’s
In scenario één onderzoeken de studenten een niet natuurlijke dood in een bunker. Er wordt een man aangetroffen, overleden, met een mes in zijn rug. Om de plaats delict heen treffen de studenten uiteenlopend bewijsmateriaal aan. Condooms, sigaretten en lege verpakkingen. “De voorinformatie die we de teams geven is dus verschillend van elkaar. In dit scenario geven we bijvoorbeeld mee dat het een hangplek is voor jongeren, dat er een rip-deal zou zijn geweest of dat er een feest in het dorp uit de hand is gelopen.”

Bij het tweede scenario treft een heftruckchauffeur in een betonnen buis een overleden kind aan. Wederom krijgen de teams andere voorinformatie mee. “Deze variërende voorinformatie dagen de studenten uit om flexibel en creatief in hun denkproces te zijn” voegt docent Harry toe. In dit geval zou het kind een onveilige thuissituatie hebben, geeft de heftruckchauffeur telkens een andere verklaring af of er zou een pedofiel in de buurt actief zijn. 

Een dag van intensief leren
Met een combinatie van theoretische instructie en praktische oefening in realistische scenario’s hebben de CPDU-studenten een waardevolle en intensieve leerervaring gehad. “De Twente Safety Campus biedt een zeer gevarieerde leeromgeving, dit maakt het voor ons mogelijk om met oefenen simulaties uit de beroepspraktijk te trainen. Dit is ook de reden waarom we als Politieacademie opleidingen en trainingen op de Twente Safety Campus uitvoeren. Onze studenten kunnen op deze manier hun kennis en vaardigheden verdiepen en verfijnen. Cruciaal voor hun toekomstige rol als coördinator plaats delict. Een hele geslaagde dag dus!” sluit docent Hans af.