X Menu sluiten

Taal

Verdieping brandonderzoek aan groepenkasten

Brandonderzoekers van de politie worden steeds vaker geconfronteerd met groepenkastbranden. Daarom was de Twente Safety Campus in het kader van kennisbevordering op 9 en 10 april 2024 het terrein voor een tweedaagse ‘Verdieping brandonderzoek aan groepenkasten en elektra’.

De eerste dag werd ‘s ochtends afgetrapt met een theoretisch deel over groepenkasten en huisinstallaties. Hierbij werd onder andere ingegaan op het gebruik en de samenstelling van verschillende soorten schakel- en verdeelinrichtingen, elektriciteit als brandoorzaak en de energietransitie.

In de middag werden verschillende workshops aangeboden met de volgende thema’s: 
- ‘Veilig werken aan elektrische installaties; 
- het herkennen, beschrijven en het begrijpen van de werking van zowel verbrande als onverbrande installatie materialen; 
- Een systematische aanpak van brandonderzoek: van gevolg naar oorzaak.

Deze dag werd afgesloten met een avondprogramma dat bestond uit het geven van demonstraties, kijken naar verschillende praktijkvoorbeelden en casussen waarbij elektra een grote rol heeft gespeeld bij het ontstaan van een brand. De deelnemers mochten het zelf ‘ontdekken en ervaren’ door middel van experimenteren en onderzoeken.

De tweede dag werd de opgedane kennis uit dag één in de praktijk gebracht. De deelnemers mochten verbrande en gemanipuleerde schakel- en verdeelinrichtingen onderzoeken. 

Als afsluiting van de tweedaagse werden de resultaten van het brandonderzoek aan elkaar gepresenteerd. Het is mooi om te zien hoe de inhoud en methodiek uit de workshops van de eerste dag terugkwamen tijdens het brandonderzoek en de presentaties. Na afloop van de presentaties kregen de deelnemers beeldmateriaal te zien van het branden van de (gemanipuleerde) meterkast.

Door de deelname aan de tweedaagse is de kennis verder verbreed en verdiept. De reacties waren positief dus het is voor herhaling vatbaar!